Vegan moksi alesi met kousenband en kool

Ik heb een echt Surinaams kookboek geleend van een vriendin en sindsdien ben ik helemaal into Surinaams koken. 😋
In het boek staan heel veel moksi alesi recepten, geen van allen vegan. Dus tijd om mijn eigen moksi alesi-recept te bedenken!

Moksi alesi is een soort van Surinaamse nasi. Traditioneel wordt er nogal veel vlees en vis gegeten in Suriname, dus meestal bevat moksi alesi wel iets van kip, zoutvlees, bakkeljauw, enz. Maar eigenlijk kun je er alles ingooien. Dus ook gewoon alleen groente. Kousenband en kool zijn groenten die je veel ziet in de Surinaamse keuken en hier ook goed verkrijgbaar zijn. Kousenband kan iets meer een uitdaging zijn, maar die kun je prima vervangen door haricots verts.

Verder gebruiken ze heel veel ‘bouillonblokjes’ in Surinaamse recepten. Gemaakt van kip of vlees. Om het vegan te maken is dit prima te vervangen door groentebouillon.

Wat er nog meer echt in hoort is een Madame Jeanette peper. Gewoon in zijn geheel. Zo geeft ie wel veel aroma maar geen pittigheid af. Dus ook als je niet van pittig houdt, kun je deze er prima gebruiken.

Met dit recept maak je in een keer een flinke pan. Op z’n Surinaams dus. Niet precies genoeg koken, maar een grote pan. Je weet nooit wie er nog meer aanschuift!

Terug van de toko

Voor een grote pan (6-8 personen)

Wat het je nodig?

  • 1 grote ui
  • 1 bos kousenband
  • 4 tenen knoflook
  • 140 gram tomatenpuree (2 blikjes)
  • 2 tomaten
  • 500 gram Surinaamse (langkorrel) rijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 Chinese kool
  • 1 Madame Jeanette

Hoe ga je te werk?

Snipper de ui. Haal de puntjes van de kousenband en snijd in kleine stukjes. Snijd de tomaten in blokjes.

Verwarm in een grote pan een scheutje olie en bak de ui glazig. Voeg de kousenbandjes, knoflook ,tomatenpuree en tomaten toe en bak een paar minuten mee.

Snijd ondertussen de kool in stukjes. Doe de rijst in de pan samen met de bouillon, kokosmelk en kool. Roer even goed door en leg dan de Madame Jeanette er in zijn geheel bij.

Laat 15-20 minuten koken tot de rijst gaar is. Serveer met (Madame Jeanette)sambal.

2 gedachten over “Vegan moksi alesi met kousenband en kool”

  1. Tip: je kan ook parboiled rijst gebruiken, dat geeft een lekker smaakje en lukt altijd. Of zilvervliesrijst voor een nog iets gezondere variant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *