Vegan kerst: Beef Wellington met knolselderijkoekjes

Weet je al wat je gaat eten deze kerst? Zo niet, zou ik zeker deze beef wellington proberen! Hier was het echt een groot succes.

En het valt hartstikke mee om te maken. Je staat misschien een half uurtje in de keuken, maar dan heb je ook echt wat!

Ik gebruik misopasta, wat echt een heerlijke umami smaak aan het gerecht geeft. Probeer, als je geen miso hebt, deze niet te vervangen. Hij is echt onmisbaar voor de smaak. Vraag ernaar bij de toko, daar hebben ze het wel.

Voor de beef Wellington

Wat heb je nodig?

  • 1 rol vegan bladerdeeg (tante Fanny)
  • 400 gram kastanjechampignons
  • 75 gram voorgekookte kastanjes
  • 100 gram pecannoten
  • 50 gram cashewnoten
  • 1 voorgekookte rode biet
  • 1 el miso pasta
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode ui, in stukjes
  • 2 stevige, bruine boterhammen
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • naaldjes van 1 takje rozemarijn
  • scheutje rode wijn
  • peper en zout
  • sojamelk

HOe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bak de kastanjechampignons in zijn geheel in een koekenpan tot er geen vocht meer uit de champignons komt.

Als de noten nog niet geroosterd zijn, rooster deze dan eerst.

Doe ondertussen kastanjes, de helft van de pecannoten, cashewnoten, rode biet (in stukken), misopasta, ui (in stukken), knoflook, brood, tijm, rozemarijn en rode wijn in de keukenmachine en mix tot een gladde massa. Proef of er nog peper en zout in moet of breng nog meer op smaak met meer misopasta.

Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de helft van de vulling in de lengte over het deeg.
Maak de bolle kant van een lepel nat, dan kun je het makkelijk glad strijken.

Verdeel de pecannoten over de vulling en leg de champignons erop. Bestrooi de champignons met peper en zout en verdeel de rest van de vulling er overheen.

Sla de zijkanten van het bladerdeeg over de vulling heen zodat je een rol krijgt met in het midden een naad. Maak de naad dicht door hem een beetje nat te maken met water en dicht te drukken.

Rol het hele bladerdeeg ding met vulling voorzichtig om (met behulp van het bakpapier) zodat de naad aan de onderkant komt.

Druk de uiteinden dicht en snijd het overtollige deeg weg. Maak van deze restjes eventueel wat versiering die je bovenop het bladerdeeg plakt.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met sojamelk. Bak in ongeveer 40 minuten af.

Voor de knolselderijkoekjes

Wat heb je nodig?

  • 400 gram knolselderij
  • 125 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl peper
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 2 tenen knoflook
  • 175 ml sojamelk

Hoe ga je te werk?

Rasp de knolselderij grof in de keukenmachine.

Doe alle overige ingrediënten in een beslagkom en roer tot een beslag.

Schep de knolselderij door het beslag.

Schep kleine hoopjes beslag in een koekenpan en druk een beetje plat. Bak de koekjes in 5 minuten per kant gaar.

Serveer met kant-en-klare vegan pesto. Of maak rucolapesto volgens dit recept.

Eén gedachte over “Vegan kerst: Beef Wellington met knolselderijkoekjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *