Drie simpele vegan toetjes met custard

Toen ik pas op toetjes zat te brainstormen kwam ik er achter dat custardpoeder vegan is. Je moet alleen melk toevoegen. Maar dit kan natuurlijk ook heel goed plantaardige melk zijn.

Het leuke is dat je met custard heel veel kanten op kunt. Hieronder heb ik drie super simpele manieren voor je beschreven. Een in de vorm van warme vla, geserveerd met koude jam. En een recept voor pudding (koud) geserveerd met een warme vruchtensaus. En als bonus creme brulée.

Je kunt de eerste twee zelfs vrij van geraffineerde suiker houden door gebruik te maken van stevia. Hoeveel stevia je nodig hebt is afhankelijk van de kwaliteit stevia die je hebt. Daarom heb ik geen hoeveelheid stevia opgeschreven en moet je dit naar smaak toevoegen.

Als je geen geraffineerde suiker wilt gebruiken, kun je het best de jam zelf maken (zoals ik in dit recept doe) of vruchtenspread van Dalfour gebruiken. Deze bevat nog steeds een hoop ‘suikers’ maar dan wel vruchtensuikers en geen geraffineerde.

Wat heb je nodig

  • 50 gram custardpoeder
  • 500 ml sojamelk
  • 200 ml kokosmelk
  • 3 zakjes vanillesuiker (of 1 tl vanille-aroma en stevia naar smaak voor suikervrij)
  • blauwe bessenjam/ -vruchtenspread

HOe ga je te werk?

Meng in een kopje de custardpoeder met een scheutje melk tot een glad papje. Zorg dat alle klontjes weg zijn. Voeg ook vanillesuiker of stevia en vanille-aroma toe.

Verwarm de rest van de melk en de kokosmelk in een pannetje.
Voeg, al kloppend met een garde, het custardpapje toe. Breng aan de kook en laat 3 minuten doorkoken.

Verdeel de warme vla over kleine schaaltjes en serveer met een schepje vruchtenspread.

Of: Giet de warme vla in een puddingvorm en laat een aantal uur opstijven in de koelkast. Stort de pudding.
Je kunt voor het serveren de vruchtenspread nog even verwarmen. Serveer deze als saus over de pudding.

Bonus: Crème Brulée

Je kunt de vla ook in kleine, lage schaaltjes gieten en laten opstijven in de koelkast. Bestrooi ze daarna met rietsuiker en brandt met een gasbrandertje de rietsuiker tot een mooi bruin, knapperig korstje.

Helaas ging mijn gasbrander stuk. Ik heb geprobeerd de mooie korst te verkrijgen door ze onder de grill te zetten, maar helaas… Vandaar de mislukte foto…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *