Vegan crumpets – een heerlijk en feestelijk weekendontbijt

crumpets.JPG

Crumpets? Wat? Crumpets! Geeft niet, ik ken ze ook nog niet zo lang hoor.

Crumpets zijn Engels en lijken een beetje op scones. Je eet ze, net als scones, met boter en jam.

Alleen hebben crumpets heel veel gaatjes in het deeg als je ze doorsnijdt. Het is een soort van kruising tussen een scone en een Marokkaans duizend gaten pannenkoekje (baghrir).
Door die gaatjes zijn ze wat luchtiger en kunnen ze het beleg (boter) goed opnemen.

Crumpets worden gebakken in een koekenpan en niet in de oven. Om ze niet zo plat als een pannenkoek te laten worden heb je een kookring nodig om het beslag bij elkaar te houden.

Het is wel fijn als je meerdere kookringen hebt, zodat je meerdere crumpets tegelijk kunt bakken.

Dus misschien moet je die eerst even aanschaffen. Dat hoeft niet zo duur te zijn (als je ze niet bij een speciale kookwinkel koopt). Mijne komen bij de Action vandaan.
En ze zijn erg fijn om te hebben, om een bord mooi op te kunnen maken. Vast een goede investering voor de kerst dus!

Wat heb je nodig?

  • 325 ml sojamelk (1 1/2 cup)
  • 2 tl gist
  • 250 gram bloem (1 3/4 cup)
  • 2 tl bakpoeder
  • scheutje citroensap
  • 1/2 tl zout

Extra: koekenpan met aniti-aanbaklaag, kookringen, olie om in te vetten, plantaardige boter, jam

Hoe ga je te werk?

Verwarm de sojamelk tot lauw warm en los het gist er in op.
Roer met een garde in een grote beslagkom bloem, bakpoeder, citroensap en zout er door heen.

Zet op een warme plek met een vochtige theedoek er overheen. Laat een uur rijzen.

Verwarm een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag. Vet de binnenkant van de kookringen in olie of plantaardige boter. Vet eventueel ook de pan in met een beetje boter of olie.

Zet de kookringen in de pan en schep in elke ring wat van het beslag. Bak 5 minuten aan een kant. Verwijder dan de ringen en draai de crumpets om. Bak ook de andere kant 5 minuten.

Snijd de crumpets door en beleg met plantaardige boter en jam.

crumpets2.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *