Vegan Antilliaanse stoofschotel (stoba) met sojabrokken

Een Antilliaanse vriend van mij hoorde dat ik de laatste tijd een aantal Surinaamse en Antilliaanse recepten had gemaakt. Volgens hem moest ik absoluut eens een ‘stoba’ (stoofschotel) en ‘funchi’ (Antilliaanse polenta) maken.

In een stoba zit normaal meestal vlees.
Maarrr… nu had ik nog een zak grove sojabrokken liggen die ik nog niet eerder gebruikt had. En laat ik nou juist gelezen te hebben dat sojabrokken zich ideaal lenen voor stoofschotels.

Oh en uiteraard is dit recept weer niet afgemeten voor vier personen, maar op z’n Surinaams/ Antilliaans: lekker ruim.

Voor 4-6 personen 

Wat heb je nodig?

  • 120 gram sojabrokken grof
  • bouillon (voor de sojabrokken)
  • 1 kleine pompoen van ongeveer 1 kg
  • 2 grote wortels
  • 1 prei
  • 4 aardappels
  • olie
  • 1 1/2 el komijnzaadjes
  • 1/4 bosje selderij
  • 1 el kerrie
  • 2 blikjes tomatenpuree (140 gram)
  • 4 tenen knoflook
  • 4 el ketjap manis
  • 750 ml bouillon
  • 1 Madame Jeanette
  • 1 kopje tuinerwten (diepvries)

Hoe ga je te werk?

Kook eerst de sojabrokken voor. Doe ze in een grote, wijde pan en overgiet met bouillon (zorg dat alle sojabrokken onder staan). Eventueel kun je er ook nog knoflookpoeder of andere kruiden bij doen. Kook ongeveer 10 minuten tot de sojabrokken zacht zijn.

Maak ondertussen alle groenten schoon. Schil de pompoen, wortels en aardappels en snijd in stukken. Snijd ook de prei en selderij fijn.

Verhit een scheutje olie in een grote pan (soeppan o.i.d.) en bak de komijnzaadjes met prei en selderij. Bak ongeveer een minuut aan.
Knijp dan de knoflook er boven uit en voeg kerrie en tomatenpuree toe. Bak nog een minuut mee.

Doe de bouillon en ketjap samen met alle groenten en aardappels in de pan.

Als je van pittig houdt, snijd dan de Madame Jeanette fijn. Zo niet, voeg de peper dan in zijn geheel toe.

Laat het stoofpotje op laag vuur ongeveer 20 minuten pruttelen, of tot de groenten en aardappel gaar zijn. Voeg meer bouillon toe als het te droog lijkt te worden.

Voeg op het laatst de tuinerwten en sojabrokken toe.

Mocht het stoofpotje te dun zijn, bindt het dan met een papje van maïzena.

Mocht je er van houden, dan is funchi (een soort van polenta) hier heel lekker bij. Op internet kun je het recept hiervoor makkelijk vinden.

Funchi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *