De Ultieme veggie lasagne! Met lekkere laag van ‘kaassaus’

lasagne met ultieme kaassaus2

Echt DE reden waarom ik het als vegan moeilijk heb: kaas. Kaas is gewoon het lekkerste product dat er ooit gemaakt is wat mij betreft. Van een groot stuk Hollandse kaas tot camembert of gorgonzola. Helaas vind ik het allemaal even heerlijk.

Toch blijf ik mijn best doen het te weerstaan. En dat zouden we met zijn allen meer moeten doen.
Zo was vorige week in het nieuws: De do’s and don’ts voor het klimaat: “Inmiddels weten veel mensen wel dat vlees, en dan vooral rund- en varkensvlees, niet zo duurzaam is. Maar dat dat ook geldt voor kaas, is veel minder bekend. Je denkt wel dat kaas een vegetarisch alternatief is en beter dan een stukje vlees, maar dat is eigenlijk niet zo. Dus als je in plaats van vlees grote hompen kaas eet, heb je niet veel gewonnen.”

En soms word je zomaar opeens beloond met een fantastisch kaas-alternatief. Zo werd ik heel positief verrast door de Goodbite Kaesschnitzel. En dat je zelfs fantastische vegan camembert kan eten ontdekte ik bij Mr. & Mrs. Watson.

Gelukkig hebben we altijd good old Wilmersburger (en andere kaasvervangende merken). Ik vind alleen dat dat toch nooit zo mooi smelt (en het eerst een beetje laten zinken in de saus of onderop de pizza leggen waren bij mij ook niet een super groot succes).
Nu kun je ook nog een kaassaus van geweekte en gemalen cashewnoten maken. Dat ligt alleen zooo zwaar op de maag…

Maar nu heb ik de oplossing gevonden! Met deze kaassaus krijg je echt een prachtige gegratineerde kaaslaag op je lasagne of andere ovenschotel.

lasagne met ultieme kaassaus.jpg

Voor 4-6 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 grote aubergine
  • 1 grote ui
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree (totaal 140 gram)
  • 125 gram champignons/ 1 rode paprika/ 1 medium wortel/ 1 prei
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1000 gram gezeefde tomaten (passata)
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 2 blikken linzen
  • 4 tenen knoflook
  • 2 handjes pecannoten
  • lasagnebladen
  • 2 tomaten

Voor de kaassaus

  • 125 gram Alpro soja cuisine
  • 75 gram vegan kaas
  • 2 el edelgist
  • zout

Extra: grote, langwerpige ovenschaal/ hoog bakblik

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snijd de aubergine in dikke plakken en kook deze 4 minuten in een pan met water met zout. Laat uitlekken in een vergiet.

Maak ondertussen de tomatensaus. Snipper de ui en fruit in een grote pan in een beetje olie. Als de ui glazig is voeg je de tomatenpuree en fijngesneden groente toe (ik gebruikte champignons en paprika). Bak dit even aan. Doe de tomatenblokjes en pakken passata in de pan. Breng op smaak met de Italiaanse kruien en peper en zout. Laat 5 minuten pruttelen.

Voeg de uitgelekte linzen, uitgeperste knoflook en pecannoten toe. Breng de saus eventueel nog verder op smaak door er meer kruiden aan toe te voegen. Je kunt er ook nog een scheutje wijn of port (port maakt de saus ook wat zoeter) bij doen als je dat lekker vindt.

Verdeel een beetje olie over de ovenschaal. Giet er eerst een laag saus in en beleg deze met lasagnebladen en plakken aubergine. Herhaal dit, maar zorg dat je eindigt met een laag tomatensaus.
Snijd de tomaten in dunne plakken en verdeel deze eroverheen.

Maak nu kaassaus door alle ingrediënten hiervoor in het kleine bakje van je keukenmachine/ staafmixer te mengen. Verdeel de saus over de lasagne.

Bak in 40 minuten af in het midden van de oven.

lasagne met ultieme kaassaus3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *