Vegan erwtensoep – romig en toch light

Wat is het weer koud hè? Had ik van het weekend het idee dat de lente er aan kwam, zitten we nu weer midden in de winter.

Dit weer schreeuwt om erwtensoep!
Nou zijn mijn lief en ik momenteel bezig een beetje op onze calorie-inname te letten. En zo’n bakje erwtensoep is best een caloriebom.

Zo ontstond het idee om een deel van de spliterwten te vervangen door groenten om het zo wat lichter te maken.
Het resultaat is een hele romige erwtensoep. Iets lichter dan normaal, maar onmiskenbaar echte erwtensoep.

Wij vonden het minimaal zo lekker als normale erwtensoep en zo kun je er met een gerust hart nog een stukje roggebrood bij nemen!

Voor 4-6 personen

Wat heb je nodig?

  • 200 gram spliterwten
  • 1/2 bloemkool
  • 1 knolselderij
  • 250 gram aardappels
  • 350 gram soepgroenten
  • bouillonpoeder
  • zwarte peper

Hoe ga je te werk?

Was de spliterwten in een zeef en doe in een grote soeppan. Giet er water overheen zodat de spliterwten ruim onder water staan.

Snijd ondertussen de knolselderij (zonder schil) in blokjes en de bloemkool (ook de stelen) in roosjes.

Doe de bloemkool en de helft van de knolselderijblokjes bij de spliterwten in de pan. Doe er voldoende water bij, zodat alles net onder staat.
Laat ongeveer 90 minuten zachtjes koken.

Schil ondertussen de aardappels en snij in blokjes. Breng een pannetje water aan de kook en kook de blokjes aardappel en knolselderij. Voeg na 10 minuten de soepgroenten toe en laat nog 4 minuten koken.
Giet de groenten af.

Als de 90 minuten (mag ook iets langer) voorbij zijn pureer je met de staafmixer in de pan de spliterwten met bloemkool en knolselderij glad.

Voeg de overige (uitgelekte) groenten toe. Breng de soep op smaak met bouillonpoeder, versgemalen zwarte peper en eventueel een klein beetje uien- en knoflookpoeder.

3 gedachten over “Vegan erwtensoep – romig en toch light”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *