Plantaardig eten door vegan-trend in de spotlight

 

Veganistisch eten alleen voor hipsters? Of is het blijvend? Alexander Gershberg, vegan chef, vertelt ons alles over plantaardig eten en zijn missie. Ondertussen maken we samen de wereld een stukje beter.

 

25 mei komt jouw eerste kookboek, Vegan for friends uit. Kun je ons daar wat meer over vertellen?

Toen ik begon te koken voor vrienden wilde ik ze inspireren om gezonder te koken op een plantaardige manier. Het viel mij op dat ik voor verschillende mensen op een verschillende manier kookte. In elk hoofdstuk kook ik voor een andere groep vrienden met ieder een eigen stijl. De recepten zijn geïnspireerd op gerechten die ik voor hen zou koken. Bijvoorbeeld in het hoofdstuk koken voor mijn oma, kook ik Joods comfort food.

 

Is je boek bedoeld voor veganisten?

Als chef maak ik lekker eten en ik wil dat mensen genieten van de hele culinaire ervaring. En dan vind ik het leuk om aan het eind van de maaltijd te vragen of het ze was opgevallen dat het geheel plantaardig was. “Ik denk niet: Oh hoe kan ik het vlees vervangen? Of hoe kan ik het net zo lekker maken als… Mijn woordenschat is plantaardig en ik wil het beste eten maken.” In principe is mijn boek voor iedereen die van goed en lekker eten houdt. Wel verwacht ik dat het in eerste instantie wordt gekocht door mensen die meer gericht zijn op plantaardig eten. En als zij mijn recepten koken voor hun gasten, kan misschien de boodschap zich verspreiden.

 

Kun je voorbeeld geven van een gerecht uit je boek waarvan zelfs de grootste vleeseter gelukkig wordt?

In het kookboek staat een recept voor tempura van gember, wortel en lenteui. Het is knapperig, heeft spannende smaken en het is heel makkelijk te maken. Bijna iedereen vindt dit lekker, ook kinderen en zelfs de grootste vleeseters.

 tempura Alexander.jpg

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Voordat ik als professioneel danser in Amsterdam terechtkwam, groeide ik op in Israël en ik ben geboren in Rusland. Israël is een land met veel immigranten, waardoor de Israëlische keuken een mozaïek van culturen is. Uit deze keukens haal ik veel inspiratie. Maar ik haal misschien nog wel de meeste inspiratie uit de Japanse keuken. Ik hou niet van koken met veel ingrediënten en de Japanse keuken is hier een meester in. Iemand vertelde mij ooit dat mensen die heel veel ingrediënten gebruiken, niet kunnen koken. Ze zijn zo bang dat het niet lekker wordt, dat ze maar zo veel mogelijk smaken toevoegen.

 

Wie zijn jouw concurrenten?

Toen ik zes jaar geleden begon, was ik in Nederland bijna de enige vegan chef. Tegenwoordig zijn er vele, maar dat was ook mijn droom. Dat het populair zou worden. Wij steunen elkaar allemaal. We hebben hetzelfde doel: de wereld een betere plek maken. De echte concurrentie komt van de voedselindustrie en de grote multinationals. Biologische groenten zijn duur, maar vlees kun je in de supermarkt heel goedkoop krijgen. Als we biologische groenten bereikbaar weten te maken voor iedereen is de concurrentie weg. Gelukkig zie ik wel dat de supermarkten de huidige trends oppikken. Er is steeds meer voedsel van hoge kwaliteit bij de grote ketens verkrijgbaar. Daar ben ik heel erg blij mee. Maar iets als een vleesvervanger zal je mij nooit zien eten. Ik sla liever een maaltijd over dan dat ik iets eet dat machinaal bewerkt is.

 

Vragen andere (niet-vegan) chefs jou wel eens advies?

(Alexander lacht) Grappig dat je het vraagt. Soms als ik naar een van de betere restaurants ga en ik vraag om een vegan maaltijd dan krijg ik iets heel saais. Ook al zijn het ontzettend goede chefkoks, bij het horen van het woord vegan denken ze dat het gras is met een beetje saus. Er wordt gedacht dat plantaardig eten alleen uit groenten bestaat, maar het is zoveel meer: granen, bonen en proteïnen zoals tofu, tempé, natto (gefermenteerde sojabonen), miso (gefermenteerde sojabonenpasta), en seitan (eiwitrijk product op basis van tarwegluten). Pas dan krijg je een gebalanceerde en bevredigende maaltijd. Joris Bijdendijk, chef-kok van Rijks, bewonder ik heel erg. Hij begrijpt dit heel goed. Met hem zou ik graag eens willen koken.

nagerecht Alexander.jpg

Jouw missie: iedereen plantaardig eten, hoe ga je dit bereiken?

Ik wil nog meer boeken maken. Ottolenghi, de Israëlische auteur van kookboeken, heeft een ware revolutie veroorzaakt met zijn vegetarische kookboek Plenty. Zoveel mensen raakten geïnspireerd om vegetarisch te koken, zagen dat het geweldig eten was, niet iets om bang voor te zijn. Dat wil ik ook bereiken voor plantaardig eten.

Lesgeven, dat is mijn grootste passie. Ooit wil ik een onderwijsinstituut of misschien zelfs een faculteit op de universiteit waar mensen kunnen leren over natuurlijk koken, natuurlijke agricultuur en een natuurlijke levensstijl. Ik vind dat ons onderwijssysteem moet veranderen en ik hoop daar op een bepaalde manier deel van uit te maken. Alle jongeren zouden moeten leren koken op school.

Ook vind ik dat er meer aandacht moet naar beweging. Leren hoe te bewegen en contact te maken met elkaar. Bijvoorbeeld door met elkaar te dansen en te masseren. We zijn op een of andere manier dit soort natuurlijke aspecten van het leven een beetje kwijtgeraakt. Tegenwoordig wordt het als seksuele intimidatie gezien als je een ander aanraakt. Ik denk dat het heel belangrijk is om terug te gaan naar menselijke aanraking, dagelijks voor elkaar te koken vanaf de basis, om dagelijks te bewegen en contact te maken door te praten en aan te raken.

 

Hoe zie je plantaardig in de toekomst? Vegan eten is nu in, maar blijft dit?

We zijn heel afhankelijk van de dierenindustrie en ik denk dat de wereld in het algemeen een overgang moet maken naar een voedingswijze die meer plantaardig is. Dat is zowel beter voor onze gezondheid als voor het milieu. En het is niet alleen de dierenindustrie, maar de hele voedingsindustrie. Er zit zoveel suiker in voorverpakt eten. Dat is helemaal niet nodig en we consumeren dit elke dag, terwijl het echt vergif is.

Het is belangrijk om mensen een aantrekkelijk en praktisch alternatief te bieden. Als we mensen aanbevelen om minder suiker en dierlijke producten te gebruiken, dan moeten we ze ook een aantrekkelijk en voedzaam alternatief bieden. Op die manier voelt het niet als een last om over te gaan op een gezondere levensstijl, maar eerder als een verrijking van het leven. Hierdoor zullen mensen ook eerder deze verandering doorzetten in plaats van het als een kortstondige trend te zien. Voedsel zou nooit als een straf mogen voelen. Maar het zou altijd lekker, leuk en bevredigend moeten zijn. En als je je bord leeg hebt en je dan beseft dat het ook nog gezond en milieuvriendelijk en zelfs vegan was. Ik hoop dat ik met de gerechten in het boek de wereld kan inspireren.

 

Is er iemand voor wie je nog eens zou willen koken?

Het klinkt misschien gek, maar ik geloof dat je echt bent wat je eet. Ik denk dat je geest rustiger wordt als je leeft volgens een uitgebalanceerd, plantaardig dieet. Daarom zou ik nog wel eens voor de premier van Israël, Benjamin Netanyahu willen koken. Ik denk dat als hij zijn eetpatroon zou veranderen, hij kalmer zou kunnen worden en daardoor beter vrede zou kunnen bewerkstelligen.

 

Alexander is bekend van Vegan Sundays. Hij geeft pop-updiners, verzorgt catering en geeft kookworkshops.

12 gedachten over “Plantaardig eten door vegan-trend in de spotlight”

 1. Verhelderend interview met chefkok Alexander Gershberg. Heel onderhoudend geschreven.
  Het lijkt net een live interview, vraag en antwoord. Lijkt net alsof ik toeschouwer ben in een studio.

  Ik houd uw blog in de gaten. Heel onderhoudend.

 2. Ga dit boek zeker kopen. Ben niet een echte fan van veganistisch koken, maar mijn interesse is wel gewekt door dit intervieuw.

  1. Leuk te horen! Wie weet word je nog eens fan van de plantaardige keuken. De eerste stap is gezet en ik denk dat Alexanders recepten je wel een stukje over de streep trekken!

 3. Supergoed intervieuw. Je voelt je als lezer echt betrokken. Alexander zet je met zijn visie wel aan het denken over je eigen eetpatroon. Moet zelf ook in ieder geval 1x per week vegetarisch of zelfs veganistisch gaan koken. Er staan genoeg lekkere recepten op je site om te proberen. Dus ga me er maar eens aan wagen.
  Het resultaat hoor je wel.

  1. Wat leuk om te horen Yvonne! Ik probeer mijn recepten simpel te houden maar met genoeg smaak. Hopelijk kan ik zo inderdaad mensen inspireren om het eens te proberen. Ik hoop jou ook. En ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *