Gözleme

gözleme op bord

Pas zijn mijn lief en ik een dagje naar Rotterdam geweest. Eens in de zoveel tijd ‘proberen’ wij Rotterdam weer eens. Maar heel eerlijk gezegd, is Rotterdam gewoon niet voor ons. Het is een bruisende stad, er zijn veel leuke dingen te doen, we vinden zelfs de mensen er veel vriendelijker dan bij ons in Amsterdam, maar iedere keer zijn we weer blij om thuis te komen. Neemt niet weg dat wij het leuk blijven vinden er af en toe een kijkje te nemen.

Dit keer gingen we naar de Markthal. Op zoek naar plantaardige dingen om onze hongerige buikjes mee te vullen, stuitten we op een tentje dat de Turkse gerechten gözleme en kumpir verkocht. Nee, wij hadden ook geen idee wat dat zou moeten zijn. Maar na wat observatie bleek kumpir een gevulde, gepofte aardappel te zijn en gözleme een soort opgevouwen, gebakken pannenkoek met vulling ertussen. Standaard bleek daar wel jonge kaas of feta op te gaan, maar voor ons wilden ze het ook wel zonder kaas maken. Het eindresultaat bleek behoorlijk lekker te zijn. Natuurlijk wilde ik het zelf thuis proberen na te maken. En dat is goed gelukt!

Na wat research op internet bleek dat je het deeg uiteraard zelf kan maken, maar dat je ook ‘yufka’ kan gebruiken. Ik ging voor de laatste optie. 😀 Op naar de Turkse winkel hier in de straat. Zij adviseerden me yufka te gebruiken die ook voor baklava wordt gebruikt. Na het checken van de verpakking bleek hier overigens geen boter of andere dierlijke producten in te zitten. Thuisgekomen leek het precies filodeeg, dus ik denk dat je dit er ook prima voor kunt gebruiken.

yufka

Zoals je op de foto kunt zien, kun je de gözleme met van alles vullen. Ik koos voor spinzie, mais, (kidney)bonen, ui en jalapeño’s. Maar je kunt het recept gemakkelijk aanpassen naar je eigen smaak.

gozleme.jpg

Voor 2 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 300 gram verse, gewassen spinazie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik maïs
  • 1 blik kidneybonen
  • jalapeñopeper
  • peterselie
  • 1 pak yufka-/ filodeeg (je hebt niet alles nodig)

Fruit in een grote pan de ui aan in een beetje olie. Voeg dan in delen de spinazie toe en laat slinken. Als de spinazie helemaal geslonken is doe het dan in een zeef en druk al het vocht eruit. Nu mag de spinazie terug in de pan, knijp de knoflook boven uit. en breng op smaak met zout en peper.

Spoel in een zeef de maïs en bonen en laat heel goed uitlekken. (Laat eventueel even drogen in een theedoek.)

Nu begint het echte werk. Pak twee vellen deeg. (Een vel is te dun en zal gaan scheuren) Leg wat van het spinaziemengsel in het midden. Verdeel hier de bonen, maïs, jalapeño en peterselie over. Vouw de zijkanten van het deeg één voor één over de vulling en heen. Vouw vervolgens de boven- en onderkant over de vulling. Mijn ervaring is, dat je het best een kant over de bovenzijde van het pakketje kunt vouwen en de  andere kant over de onderzijde. Zo heb je de minste kans op scheuren.

Verwarm een heel klein beetje olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak je pakketje om en om. Let op, ze kleuren vrij snel, dus doe dit niet op te hoog vuur!

Serveer met tzatziki en eventueel wat salade (om wel aan je dagelijkse hoeveelheid te komen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *