Ik ben geslaagd voor foodjournalistiek!

certificaat-e1495634082199.jpg

Spannend en leuk

Jippie! Ik ben afgelopen maandag geslaagd voor de cursus foodjournalistiek!

Een paar maanden geleden begon ik  met de opleiding foodjournalistiek. Deze cursus werd gegeven  door Elle Eten samen met de Fontys Hogeschool Journalistiek.

Ik heb hele interessante mensen ontmoet en heel erg leuke en (ook wel) spannende opdrachten moeten doen (een restaurantrecensie, online artikel, interview en blogpost). Waarvan het interview toch wel het hoogtepunt was.

De leukste colleges

We kregen iedere week les van twee wisselende sprekers, ieder met een eigen specialisme. Zo werden heel veel verschillende onderwerpen behandeld.

Hiske Versprille

Een van de leukste sprekers vond ik toch wel Hiske Versprille, journalist voor Het Parool. Zij is vooral bekend om haar restaurantrecensie-rubriek Proefschrift in deze krant (als opvolgster van Johannes van Dam).

Met een goede dosis Friese nuchterheid vertelde ze ons hoe je als recensent het best een restaurantbezoek aflegt en hier een goede recensie over schrijft. Hiske vertrouwde ons toe hoe zij het voor elkaar krijgt niet herkend te worden in een restaurant. Zij neemt altijd een beetje luidruchtige mevrouw mee, terwijl Hiske zelf ‘diens muizige nichtje’ speelt. Ontzettend goed bedacht!

Paola Holthausen (Cravings in Amsterdam)

Ook de Peruaanse Paola kwam spreken. Zij heeft het super succesvolle blog en Instagram-account Cravings in Amsterdam. Zij liet ons vooral zien waar een foto aan moet voldoen om een succes te worden op Instagram.

Paola onthulde onder andere hoe de realiteit er uitziet tegenover wat je op de foto ziet. Wat we op Instagram zien, lijkt bijvoorbeeld een grote tafel vol eten. In realiteit blijkt het echter een klein, zelfgemaakt, laag tafeltje te zijn (ongeveer 1m x 0,75m) dat ze bij het raam heeft gezet van haar doorzonwoning. Extra leuk vond ik dat ze samen met haar man alles opeet en niet van verspilling houdt. Daarom gebruikt ze nogal kleine borden, zo lijkt het eten meer dan het is.

Bart van Olphen (Fishtales)

Bart heeft een grote voorliefde voor vis. Ook heeft hij een missie: duurzame vis promoten. Met dit uitgangspunt is hij begonnen met het Instagramaccount Fishtales. Niet gehinderd door enige kennis van film (of Instagram) startte hij met filmpjes van 15 seconden over het bereiden van vis. Deze ‘kortste kookshow ter wereld’ werd een hit op Instagram. Hij werd opgepikt door de internationale media en zelfs door Jamie Oliver benaderd. Tegenwoordig werkt hij samen met Jamie en maakt fimpjes voor zijn Foodtube.

Ook een vermelding waard

Andere leuke sprekers waren  Ron Blaauw, Nina de Bruijn (Chickslovefood) en Marijn Frank (Keuringsdienst van Waarde).
Ook zij hadden super interessante verhalen. Kortom, ik heb veel geleerd. Nu op naar de volgende cursus (fotografie en film). Maar eerst even sparen…

4 gedachten over “Ik ben geslaagd voor foodjournalistiek!”

  1. Super gedaan en gefeliciteerd natuurlijk! En leuk geschreven weer. Veel succes voor de toekomst. Dat je droom maar mag uitkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *