Vegan voorgerecht: champignonpaté

Omdat het seizoen voor lang tafelen bijna is aangebroken, ben ik vast begonnen wat voorgerechtjes te bedenken. Want met de feestdagen willen we natuurlijk liefst minimaal drie of vier gerechten op tafel zetten.

Ik wil straks (als december echt is aangebroken) leuke voorbeeld-kerstmenu’s voor jullie op de site zetten. Een voor-, hoofd- en nagerecht die goed op elkaar aansluiten. Misschien nog een leuk spoom-recept erbij…

Hier het eerste voorgerechtje dus. Dit is er een in de categorie no-nonsense. Een lekker makkelijk gerecht dat snel klaar is. Niet teveel poespas. Uiteraard kun je het upgraden (of er wat chiquer uit laten zien) door het mooi opgemaakt op een bordje met drie stukjes brood te serveren. Misschien kun je er zelfs voor de liefhebbers wat truffel(olie) bij geven. Dan is het zeker helemaal kerst-proof.

Zoals ik het hier serveer, is het ook super geschikt om als hapje bij de borrel op tafel te zetten.

Voorgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 ui
  • 20 gram plantaardige boter
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 30 gram amandelmeel (of hele amandelen)
  • 2 el sojaroom (ik gebruikte Alpro soya cuisine)
  • 2 el tijm
  • 3 el peterselie
  • peper en zout
  • stokbrood

Hoe ga je te werk?

Snipper de ui en de knoflook. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de ui en knoflook totdat de ui glazig is.

Snijd ondertussen de kastanjechampignons in kwarten en voeg toe aan de koekenpan. Bak dit 10 minuten tot het vocht verdampt is.
Laat even afkoelen.

Hak, als je hele amandelen gebruikt, deze eerst fijn in de keukenmachine. Doe de champignons samen met met amandelmeel, sojaroom, tijm, peterselie en peper en zout in de keukenmachine. Hak tot je een mooie puree hebt met hier en daar nog een wat grover stukje.
Breng op smaak met peper en zout.

Serveer de paté op plakjes stokbrood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *