Vegan Turks/ Marokkaans brunchen

Wij hebben in Amsterdam een paar tentjes zitten waar je in het weekend een heerlijk Turks ontbijt voor 2 personen kunt bestellen. Vroeger, toen ik nog alles at, gingen we daar regelmatig heen in het weekend. De tafel vol met lekkere hapjes en onze oudste dochter (de jongste was nog niet geboren) prikte gewoon een vorkje mee.

Yoghurt met fruit, gekookte eitjes, olijven, tomaat, komkommer en verschillende Turkse broodjes met beleg zoals boter, jam, honing, kaas en worst. Bij de Bazar krijg je er zelfs baghrir (1.000 gaten-flensjes) bij hoewel die eigenlijk uit de Maghreb (Noordwest Afrika) komen.

turks ontbtijt

Maar uiteraard kunnen we zo’n ontbijt veganizen! Duik dit weekend de keuken, want het is het waard!

Trek er alleen wel even de tijd voor uit. Begin met de simit. Deze moeten namelijk het langst rijzen.

simit.JPG

Simit

Meng 500 gram bloem, 100 ml warm water, 25 ml olie, 1 zakje gist en 1 tl zout door elkaar. Zorg dat het zout niet te lang op de gist blijft liggen (of andersom) voor je gaat kneden, anders verliest de gist zijn werking. Kneed goed door. Leg er een vochtige theedoek overheen en laat op een warme plek een uur rijzen.

Verdeel het deeg in zeven bolletjes.
Rol elk bolletje uit tot een sliert van ongeveer 50 cm lang. Pak de sliert in het midden en draai de twee slierten om elkaar heen. Vorm een rondje van het deeg en plak de uiteinden met een beetje water aan elkaar vast.
Strijk een beetje agavesiroop over de bovenkant van de broodjes (voor een zoet smaakje, gebruik anders gewoon water) en bestrooi met sesamzaadjes.

Laat de broodjes nog een uur rijzen voor ze 20 minuten in de oven af te bakken op 180°C.

baghrir2

Baghrir (1.000 gaten flensje)

Doe 150 gram griesmeel in een beslagkom en zeef er 75 gram bloem boven. Voeg 300 ml warm water, een zakje bakpoeder, half zakje gist, snuf zout en een kneep agavesiroop toe. Meng met een garde of mixer goed door elkaar. Leg er een vochtige theedoek overheen en laat op een warme plek een uur rijzen.

Verhit een koekenpan met goede anti-aanbaklaag en spray eventueel in met een beetje olie. Giet een scheut beslag in de pan. Je hoeft niet de hele bodem van de pan te bedekken. Bak het pannenkoekje totdat de bovenkant net droog is. De andere kant bak je niet.
Eet de flensjes met olijfolie of boter en agavesiroop of jam.

Ik legde de baghrir in een tajine (geleerd op een vakantie in Marokko) om ze warm te houden, maar je kunt ze ook tussen twee diepe borden leggen.

turks ontbijt3

Dit zet je nog meer op tafel

  • sojayoghurt/ -kwark
  • fruitsalade
  • Turks brood (pide)
  • jam
  • vegan boter of olijfolie
  • agavesiroop
  • vegan (kruiden) roomkaas (ik gebruikte Soyananda)
  • vegan kaas (ik gebruikte Wilmersburger)
  • hummus
  • olijven
  • plakjes komkommer
  • partjes tomaat
  • eventueel boterhamworst van de Vegetarische Slager (kon ik niet krijgen)
  • eventueel Turks fruit (meeste zijn vegan)
  • verse jus
  • thee

turks ontbijt2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *