Vegan ovenschotel – spinaziepannenkoekjes met tomatensaus

spinaziepannenkoeken3

Vroeger, toen ik nog veel minder plantaardig at, maakte ik wel eens een ovenschotel van pannenkoekjes gevuld met spinazie en kaas. Het leek me leuk om gerecht eens te ‘veganizen’, want het is namelijk super lekker. Het was even een uitdaging om de saus kazig te krijgen, maar het resultaat mocht er zijn, het was hier een groot succes!

En het is nog gezond ook, met al die spinazie. Wist je dat spinazie héél veel vitamine K bevat? En het schijnt dat vitamine K helpt tegen rimpelvorming. Of het waar is weet ik niet, maar baat het niet dan schaadt het niet.

Mocht je nou wat beslag over houden, bak dan een extra pannenkoekje en eet die morgenochtend, gevuld met gesneden fruit, als ontbijt. Makkelijk en super lekker!

 

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

Voor de pannenkoekjes

  • 200 gram bloem
  • 400 ml plantaardige melk (of gebruik water als je op calorieën wilt bezuinigen)
  • zout

Voor de vulling

  • 600 gram verse spinazie
  • 2 uien
  • 1 hand rauwe cashewnoten (liefst een paar uur geweekt in water)
  • 1 pakje zijde tofu/ silken tofu
  • 4 tenen knoflook
  • 2 el bouillonpoeder (of gebruik peper en zout)
  • 3 el edelgist
  • verse tuinkruiden (ik gebruikte bieslook, peterselie en basilicum)
  • scheutje citroensap

Voor de tomatensaus

  • 1 blik tomatenblokjes
  • oregano
  • peper en zout

Extra: geraspte vegan kaas (optioneel)

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng de bloem met de melk/ water en breng op smaak met zout. Bak van het beslag 6 pannenkoeken.

Snipper één van de uien en fruit in een grote pan in een beetje olie. Snijd de andere ui in stukken en doe samen met de spinazie en de andere ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine. Hak tot het helemaal fijn is. Proef het mengsel en breng het eventueel nog verder op smaak met peper en zout/ citroensap/ agavesiroop/ chilipoeder (wat jij lekker vindt).

Doe dit mengsel bij de gefruite ui in de pan en kook het in tot het dik genoeg is om in de pannenkoeken te blijven zitten.

Maak ondertussen de tomatensaus door de tomatenblokjes te mengen met oregano, zout en peper.

Schep nu de spinazievulling in pannenkoeken en vouw twee maal dubbel, tot een soort flapje (ik had nog een beetje vulling over en heb dit bovenop de pannenkoeken gelegd, onder de tomatensaus). Leg alle gevulde pannenkoeken in een grote ovenschaal en verdeel de tomatensaus en eventueel de geraspte vegan kaas erover. Bak 20 minuten in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *