Vegan moussaka met kaassaus (optioneel)

moussaka bordje.JPG

Deze moussaka is ideaal als je vrienden te eten krijgt. Je hebt in een handomdraai een flinke schaal met eten. En iedereen vindt dit lekker, ook omnivoren.

Zelf vind ik het ideaal om een ovenschotel op tafel te zetten als ik eters krijg. Ik duik ’s middags de keuken in en ga lekker op mijn gemak staan kokkerellen. Beetje proeven hier en daar. Meestal sla ik op dat soort dagen dan ook maar de lunch over. 😄

En als het bezoek er is schuif je het zo de oven in en ga je weer aan tafel zitten. Sta je tenminste niet in je eentje in de keuken, terwijl je vrienden/ familie/ wie je dan ook op bezoek hebt, al wachtend je fles wijn leegdrinken. 🍷

Maar je kunt deze moussaka natuurlijk ook voor jezelf maken. Neem je de rest de volgende mee naar je werk en schuif je in de magnetron. Of je maakt wat minder natuurlijk…

Voor 6 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 kg aardappels
  • 3 aubergines
  • 1 grote ui
  • 1 el komijn
  • 2 tl kaneel
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 pak gezeefde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • 1 blik linzen
  • scheutje sojamelk

Voor de kaassaus (optioneel)

  • 125 gram Alpro soja cuisine
  • 75 gram vegan kaas
  • 2 el edelgist
  • zout

Extra: grote ovenschaal

moussaka op tafel.jpg

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappels en snijd in stukken. Kook in 20 minuten gaar.

Snijd de aubergines in de lengte in plakken en kook ze (in delen) voor in een grote pan kokend water tot ze een beetje zacht beginnen te worden. Dit duurt tussen de 4 en 8 minuten. Laat de aubergineplakken uitlekken.

Snipper voor de tomatensaus de ui en bak deze glazig in een klein beetje olie in een grote pan. Voeg komijn en 1 theelepel kaneel toe en bak even mee. Doe vervolgens de tomatenblokjes en gezeefde tomaten in de pan en breng verder op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout. Spoel de linzen en voeg deze toe aan de saus.

Stamp de aardappels fijn met een klein beetje sojamelk en breng op smaak met 1 theelepel kaneel, peper en zout.

Dep de aubergine plakken goed droog, anders wordt de moussaka te nat.

Vet de ovenschaal in met olie en leg de helft van de aubergineplakken op de bodem. Verdeel de tomatensaus hier overheen en leg de rest van de plakken aubergine hierop. Schep de aardappelpuree op de aubergine en strijk glad met de achterkant van een lepel.

Je kunt de moussaka zo laten, maar je kunt er ook voor kiezen om er een laagje kaassaus overheen te doen.

Maak de kaassaus door alle ingrediënten hiervoor in het kleine bakje van je keukenmachine/ staafmixer te mengen. Verdeel de saus over de aardappelpuree.

Bak de moussaka 40 minuten in het midden van de oven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *