Vegan kapsalon op z’n Amerikaans – chili fries

chili-cheese-fries.jpg

Kapsalon vind ik echt een heerlijk gerecht. En je maakt het makkelijk vegan door de kebab te vervangen door vegetarische kip (bv van de Vegetarische Slager, Vivera of Aldi), de kaas door plantaardige kaas en voor de knoflooksaus vegan mayo (bv Mayolijn) te gebruiken.

Ik raakte een tijd geleden al geïntrigeerd door het Canadese hapje hartaanval: poutine. Maar recentelijk kwam ik er achter dat ze in Amerika iets soortgelijks hebben: chili cheese fries.
Dat leek me nou eens leuk om thuis te veganizen.

Voor 2 personen

Wat heb je nodig?

  • 500 gram verse friet
  • 1/2 el gemalen chillies
  • 1 tl zout
  • 1 blik zwarte bonen
  • 175 gram vegetarisch gehakt
  • sriracha (optioneel)
  • 1/2 krop sla, in reepjes
  • 1/4 komkommer, in blokjes
  • 15 kleine pruimtomaatjes, in vieren
  • 2 kleine rode uien, in halve ringen
  • 3 el vegan mayo (bv Mayolijn)
  • 1 el sriracha
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 4 plakken vegan kaas, in kleine reepje (of geraspte vegan kaas)

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 200°C of de airfryer op 190°C. Meng in een kom of een afsluitbare plastic zak de verse friet met de gemalen chillies en het zout.
Bak de friet 20 minuten in de oven of 12 minuten in airfryer. Schud tussendoor een keer om.

Spoel ondertussen de bonen in een vergiet. Verwarm samen met het vegetarisch gehakt in een pan. Als je van scherp houdt kun je het op smaak brengen met een kneep sriracha saus.

Snijd alle groenten en maak de saus door mayo, sriracha en knoflook te mengen.

Doe de friet in een grote, platte schaal en zet de oven aan op grillstand. Leg het bonen-gehaktmengsel op de friet. Leg de groenten erop en top af met de kaas.

Zet een paar minuten onder de grill (houd goed in de gaten!).

Bestrooi eventueel nog met wat verse kruiden en serveer met de saus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *