Boekweit met paddenstoelen en rode kool met appeltjes

boekweit, paddenstoelen, rode kool2

Nu de blaadjes van de bomen vallen en het vroeg donker is heb ik zin in ‘knussigheid’. Met een dekentje op de bank een film kijken, lekker glaasje rode wijn erbij, kaarsjes aan.

Maar ook ouderwetse, verwarmende gerechten. Rode kool met appeltjes vind ik zo’n heerlijk ouderwets gerecht. Echt iets dat mijn oma vroeger zelf maakte.

En ook boekweit is, hoewel het nu een grote opleving beleeft, eigenlijk een hartstikke ouderwets ingrediënt.
Bij mijn vader, die de Tweede Wereldoorlog nog heeft meegemaakt, hoef ik er niet mee aan te komen. Boekweit was een van de weinigen dingen die ze nog te eten hadden bij mijn vader thuis. Nu gruwelt hij ervan.
Zelf vind ik het heerlijk. Mocht je alleen boekweitmeel kennen: geen zorgen, de boekweitkorrels zijn veel milder van smaak en niet zo overheersend.

Schenk vast een lekker glas rode wijn voor jezelf in en ga aan de slag!

paddenstoelen.JPG

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

Rode kool met appeltjes

  • 450 gram rode kool (in reepjes)
  • 300 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 appels (in blokjes)
  • 75 gram ontbijtkoek

Boekweit en paddenstoelen

  • 225 gram boekweit
  • 400 ml water
  • 1 el vegan bouillonpoeder
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 350 gram herfst paddenstoelen (oesterzwam, cantharel, beukenzwam)
  • 1 el tijmnaaldjes
  • 1 teen knoflook

HOe ga je te werk?

Doe de rode kool met het water, zout, laurierbladen, kaneelstokjes en kruidnagels in een grote pan met deksel.
Laat 15 minuten koken en voeg dan de blokjes appel toe.
Scheur de ontbijtkoek in kleine stukjes en doe erbij in de pan. Laat nog 15 minuten koken.
Kruid met verse gemalen zwarte peper en eventueel extra zout.

Doe ondertussen de boekweit met bouillon en water in een pan en laat 20 minuten koken.
Fruit de ui voor 5 minuten in een beetje olie in een koekenpan.
Maak de paddenstoelen schoon (ik doe dit met een tandenborstel) en snijd in grove stukken. Voeg samen met de tijm en de uitgeperste teen knoflook toe aan de ui en bak nog ongeveer 5 minuten.

Drink er een glas stevige rode wijn bij. 🍷 Proost!

boekweit, paddenstoelen, rode kool (2).jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *