Broodje ‘gyros’

Op de Pure Markt kun je toch zo’n lekker broodje eten! Stiekem kende ik het al. Een paar jaar geleden waren we ergens (waar weet ik niet meer) en aten wij nog niet vegan. Mijn lief zag ergens ‘Pita gyros’ staan en besloot zo’n broodje te halen. Het tentje had de langste wachtrij van het hele terrein, dat moest wel een verrekte lekker broodje zijn. En inderdaad, heerlijk vond ie het. Gerold in een soort flatbread zat heerlijk sappig vlees, groente en verrukkelijke tzatziki.  Het broodje was al half op toen een van ons onder ‘pita gyros’ het woord vegetarisch zag staan. Het was hem dus helemaal niet opgevallen. Nou dat wilde ik wel proeven… En lekker dat het was. Daar moest ik meer van weten. Het bleek om een foodtruck met de leuke naam Vleesch noch visch te gaan en het ‘vlees’ bestond uit in Canada duurzaam geteelde soja.

En afgelopen zondag zagen wij Vleesch noch Visch weer staan. Maar helaas is hun tzatziki niet vegan. Tijd om een broodje geïnspireerd op dat van hen te maken.

Het flatbread heb ik in de supermarkt (Deen) gevonden van het merk Arabic Bread. Voor het ‘vlees’ heb ik gebruik gemaakt van vegetarische kipreepjes. Deze heb ik bij de Aldi gekocht, maar je kunt ook de vegan kipstuckjes van De Vegetarische Slager gebruiken. Hoewel gyros oorspronkelijk varkensvlees is, vond ik de vegetarische kip het meest lijken qua structuur.

Voor 2 broodjes

Wat heb je nodig?

  • flatbread, 2 stuks
  • 200 gram  vegetarische kip
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 el oregano
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 2 tomaatjes, in kleine stukjes
  • rucola

voor de tzatziki

  • 250 gram sojayoghurt
  • 1 komkommer
  • dille, fijngeknipt
  • munt (optioneel), fijngeknipt
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper

 

Hoe ga je te werk?

Maak eerst de tzatziki. Rasp de komkommer en knijp dit uit in een schone theedoek. Doe de sojayoghurt, komkommerrasp en kruiden in een kom en knijp de tenen knoflook er boven uit. Doe er naar eigen smaak nog wat zout en peper bij.

Bak nu het vlees in een beetje olie aan, voeg de kruiden toe en bak even mee. Beleg de broodjes met een beetje tzatziki, rucola, tomaat, rode ui en tot slot de kipstukjes. Rol nu de broodjes op in een soort hoorn, dus smal beneden en breed van boven en vouw het onderste stukje naar binnen. Je kunt er eventueel een vel bakpapier omheen rollen. De rest van de tzatziki zet je op tafel. Lekker er bij elke hap een flinke schep opdoen. Hmmmm…

pita1

5 gedachten over “Broodje ‘gyros’”

  1. Pingback: Pure Markt
  2. Wat een heerlijk recept! Mijn vriend en ik hebben ontzettend gesmuld vanavond! Wij hebben het flatbread bij de AH XL gekocht en dat was ook erg lekker. Dit gaan we zeker vaker eten! Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *