Vegan flammkuchen traditioneel of met extra groenten

flammkuchen.jpg

Je ziet tegenwoordig overal flammkuchen op de menukaart staan. En ik heb er zo’n zin in gekregen! Maar ja, crème fraîche, spek…. Maar het is me gelukt om dit vegan te maken!

De crème fraîche heb ik vervangen door zijdetofu/ silkentofu. Deze kun je krijgen bij de toko. Het is een hele goede vervanger voor room en dergelijke.

Helaas zat ik weer met het spekjes-probleem’. Dus waren de spekjes weer niet helemaal vegan. En toen de flammkuchen klaar was, bedacht ik me dat ik al die tijd al vegan spekjes in huis had. 😣 Het zit in een soort strooibus en ik heb het gekocht bij de toko onder de naam ‘BADIA bacon bits’. Het is ook online (in NL) verkrijgbaar.
Ik twijfelde even aan de ingrediënten ‘FD&C Rood #3 en #40’ maar na enig onderzoek blijken deze vegan te zijn!
Ze zijn wel heel klein, maar ze smaken er niet minder om! Ik heb ze er gewoon later overheen gestrooid (als extraatje) om te proberen, maar je kunt ze natuurlijk gewoon gebruiken in plaats van de vegetarische spekjes.

Verder heb ik er extra groenten op gedaan om het wat gezonder te maken en aan onze dagelijkse portie groenten te komen. Maar eigenlijk horen deze er niet op. Dus voel je vrij om ze er niet op te doen en er bijvoorbeeld een salade bij te serveren. Dan zou deze ‘plaatpizza’ genoeg moeten zijn voor 4 personen. Wij probeerden hem met zijn tweeën op te eten maar hielden een flink stuk over.

flammkuchen ongebakken.JPG

Voor 2-4 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 pak pizzabodem-mix
  • 1 pakje silken tofu/ zijdetofu
  • sap van een halve citroen
  • 2 tenen knoflook
  • vegetarische/ vegan spekjes
  • 2 el edelgist/ 3 el geraspte vegan kaas
  • 1 grote rode ui, in ringen
  • Extra: groenten naar keuze, zoals paprikarepen en kleine tomaatjes (of laat deze achterwege en maak er een salade bij)
  • verse peterselie, fijngehakt/ -geknipt

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor. Maak de pizzabodem volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak ondertussen de witte ‘saus’. Laat de zijdetofu uitlekken en doe met de knoflook en citroensap in keukenmachine. Zijde tofu is heel zacht en romig, dus je kunt het ook fijnprakken in een kom met citroensap en de knoflookteentjes (uitgeperst).

Verdeel het mengsel over de pizzabodem, met daar overheen de edelgist of vegan kaas.

Strooi de (eventueel gebakken, kijk op de verpakking) spekjes over de pizza en verdeel de uienringen en eventuele andere groenten er over.

Bak de pizza af in 20-25 minuten (kijk op de verpakking). Verdeel er de verse peterselie overheen.

stukje flammkuchen.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *