Vegan dessert: salted caramel glaasjes

salted carameltoetjes.jpg

Ik eet niet vaak toetjes, omdat ik niet een super zoetekauw ben. Taart op een verjaardag sla ik al af zo lang ik me kan herinneren.
En ik kan een la vol koekjes en chocola hebben en er vervolgens geen moment meer aan denken. Maar dat ene zakje chips dat in de kast ligt, oef… Die gaat niet meer uit mijn gedachten en overleeft het nog geen avond.

Maar toen we terugkwamen van vakantie MOEST ik gewoon de keuken in om een toetje te maken. In Frankrijk verkopen ze yoghurtjes en toetjes namelijk in hele schattige glaasjes. Zo schattig dat ze mee naar huis moesten. Uiteraard had ik ze niet zelf leeggegeten, maar waren ze voor onze kindjes (die niet volledig plantaardig eten).

Zulke leuke glaasjes vroegen er om hergebruikt te worden voor een lekker (vegan) dessert. Zelfs ik vond het heerlijk. Hier komt ie!

salted carameltoetjes 2

Voor 4 (kleine) porties 

Wat heb je nodig?

  • 6 vegan koekjes (bv veelkoren biscuits van de Aldi of Digestive bisquits van Verkade)
  • 70 gram plantaardige boter
  • 250 gram sojayoghurt (eventueel met vanillesmaak)
  • 1/2 banaan, in plakjes

Voor de salted caramel

  • 75 gram suiker
  • 2 el water
  • 100 ml kokosmelk
  • zeezout

Extra: keukenmachine, leuke glaasjes om het in te doen

Hoe ga je te werk?

Maak de salted caramel. Doe de suiker en het water in een pannetje en breng zonder te roeren (!) aan de kook.  Als de (bubbelende) suiker bruin begint te kleuren roer je er met een garde de kokosmelk door. Voeg naar smaak zeezout toe.

Mix de koekjes samen met de boter in de keukenmachine en verdeel de helft hiervan over de bodem van de glaasjes. Beleg met wat plakjes banaan, sojayoghurt en salted caramel. Herhaal dit, zodat je van alles twee lagen hebt.

Je kunt het meteen opeten of in de koelkast bewaren. Besprenkel dan eerst de plakjes banaan met citroensap.

salted carameltoetjes 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *