Op zoek naar vegan eten in Frankrijk- met vegan hotspots in Bordeaux en Rouen

pruimen.JPG

Afgelopen weekend zijn wij teruggekomen van vakantie. Tweeëneenhalve week met de kids naar Frankrijk. Voor de kinderen was het de eerste ‘echte’ vakantie waarop ze meegingen.

Ik zit nog een beetje bij te komen van alles, maar wat hebben we het leuk gehad. We hebben de reis in een aantal stukken opgedeeld om niet te lang achter elkaar in de auto te hoeven zitten en dat is goed bevallen.
Eerst hebben we een nachtje bij mijn ouders geslapen, vlakbij Antwerpen. Van daaruit zijn we naar Orléans gereden, daarna naar Limoges en Bordeaux, om vervolgens aan te komen op ons eerste echte vakantieadres in Zuid-Frankrijk: een heerlijk nieuw huis met zwembad (en fantastische keuken!). In Orléans, Limoges en Bordeaux konden we niet zelf koken, dus waren we genoodzaakt uit eten te gaan. Ik had wel verwacht dat vegan eten in Frankrijker iets uitdagender zou zijn dan in Nederland. Dat was het ook.

Van te voren had ik goed research gedaan op de site van Happy Cow. Maar alsnog werkte dat niet altijd (restaurant was dicht, of zo ongezellig dat we er niet wilden zitten). En bij een ‘gewoon’ restaurant hoef je het niet eens te proberen. Bijna elke menukaart in Frankrijk is opgedeeld in ‘vlees’ en ‘vis’. En als je heel erg geluk hebt vind je er een met een vegetarisch gerecht op de menukaart. Dat is meestal een gerecht op basis van kaas 🙄

Toch is het gelukt om mijn vakantie redelijk plantaardig te houden. In Orléans kwamen we terecht in het Delirium Café, waar we een vegetarische burger op het menu vonden. Of ie helemaal vegan was betwijfel ik. Ze hadden ook nog een maaltijdsalade op het menu staan die wel helemaal vegan leek. Helaas viel deze tegen. De beloofde linzen zaten er niet in en de champignons die er wel in zaten waren rauw.

In Limoges vonden we via Tripadvisor (‘vegan opties’ aanvinken) een Italiaan die een pasta pomodoro (met tomaat, ui en basilicum) op het menu had staan. Simpel, maar prima. Volgens mij was de pasta alleen wel met ei 😂

‘In Frankrijk vinden ze dat vegan eten voor gays is’

Maar nu komt het: in Bordeaux was een tentje met (naast de vleesgerechten) heel veel vegan gerechten, Au nouveau monde genaamd. Dit is wel heel uniek hoor in Frankrijk.
De vele varianten van poutine op het menu verraadden dan ook de Canadese afkomst van de eigenaars.
We bestelden de maaltijdsalade, een burger en een mini-poutine om te delen, allemaal vegan.
De balletjes in de salade waren hetzelfde als de burger (op basis van linzen), maar dan in de vorm van kleine balletjes. De poutine had een heerlijke rode wijnsaus. Hier hebben we echt super gegeten.
Toen ik later nog even een praatje maakte met de jongen die ons bediende, bevestigde hij de Canadese herkomst van de eigenaren. En op mijn vraag waarom vegan eten zo moeilijk te krijgen is in Frankrijk vertelde hij me: ‘In Frankrijk vinden ze dat vegan eten voor gays is’.

Gelukkig werd het makkelijker toen we in ons huisje aankwamen. Daar heb ik heerlijk gekookt. Pastasalade, Indiase curry, chili sin carne. De tuin stond vol met vers fruit wat we mochten plukken, dus ook de ontbijtjes waren een feestje!

En natuurlijk lekker zelf boodschappen doen in de supermarkt. Bizar wat ze daar allemaal hebben (en hoe weinig daarvan vegan is). Maar ook hoe duur alles is. Dan besef je weer hoe goedkoop Nederland eigenlijk is qua boodschappen.

De laatste week brachten we door in een huis in Normandië. Het was een vrij oud vakwerkhuis en lag in the middle-of-nowhere. Bovendien lag het ook nog eens op 23 hectare eigen grond. Daar zaten we dan met z’n viertjes. Het huis was megagroot (in één vleugel zijn we niet eens geweest) en zag er uit als de perfecte locatie voor een horrorfilm. Eerlijk gezegd vond ik het best een beetje eng. Toch hebben we het er heel leuk gehad. ’s Ochtends begonnen we de dag met een lange wandeling door ‘ons eigen’ bos. En de kinderen hebben erg genoten van het buiten leven.

Ochtendwandeling door ons bos
Huis in Normandië

Verder ontdekten we dat in Rouen, een stadje in de buurt, een hamburgerrestaurant zat met ook veel vegaburgers op het menu: Holy Moly. Hier heb ik een heerlijke linzenburger met appelchutney gegeten. Echt een leuke tent met veel vega-opties.

Holy Moly in Rouen
Holy Moly in Rouen

We hebben ook veel tripjes naar verschillende supermarkten gemaakt (vind ik echt een uitje in het buitenland). Gelukkig vonden we een Aldi, die een stuk betaalbaarder was dan de hypermarché’s. Wat echt een probleem was om te vinden was plantaardig broodbeleg (anders dan jam of pindakaas). Iedere keer ging ik op hummus-speurtocht. Helaas niet kunnen vinden. Het enige wat ik vond was een soort tartex (in smaken die ik niet kende) op de dieet-afdeling. Maar voor €3,50 voor een mini-potje wilde ik de gok niet wagen. Gelukkig had ik een potje vegetarische spread van de Aldi meegenomen van huis. Hier heb ik het de hele vakantie mee uitgehouden. De smaak curry-papaja kan ik voorlopig ff niet meer zien, laat staan eten.😂

Vegan is in het Frans ‘vegetal’
Erg lekkere vegan burger van gemaakt

Helaas zit de vakantie er weer op en is het normale leven weer redelijk begonnen. Volgende week begint school weer voor onze oudste dochter en dan is echt alles back-to-normal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *