Plantaardige Mexicaanse ovenschotel

mexicaanse ovenschotel

Soms heb je niet zoveel zin om boodschappen te doen. Maar je moet wel, want je hebt niets in huis. Niets is eigenlijk minder waar, bij mij in ieder geval. Want ik heb altijd overvolle keukenkastjes. Ik heb een recept wat wij ‘kastjeskoken’ zouden noemen. Oftewel je keukenkastjes opruimen door wat potten en blikken eruit te trekken en daarmee te koken. Ik heb allemaal spulletjes gebruikt die ik standaard in mijn voorraadkasten heb staan. En daar een paar verse producten aan toegevoegd, die ik toevallig ook op voorraad had.

Als je het plantaardig wilt houden, moet je wel vegan kaas in koelkast hebben liggen. En ik had toevallig deze super lekkere cheddar liggen. Normaal vind ik vegan kazen niet een heel groot succes. Maar ik wilde het toch nog eens een kans geven en heb de cheddar van Vegan Deli gekocht. Ik haalde het bij de Ekoplaza voor €3,19 voor een pakje van 160 gram. En dit in combinatie met een nieuw favoriet product van me: kala namak. Top! 👌

 

 

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 1 grote pot bruine bonen (800 gram)
  • 1 blik mais (300 gram)
  • 1 pak tortilla wraps of gordita’s
  • 1 pakje tofu
  • 1/2 tl kurkuma (optioneel, dit is meer voor de kleur)
  • 1 tl paprikapoeder of een 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 4 plakjes vegan cheddar
  • verse kruiden als peterselie, koriander en bieslook (optioneel)
  • 2 tomaten, in plakjes

extra: grote ronde ovenschaal

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de tomatenblokjes in een pannetje en breng op smaak met peper en zout en knoflook(poeder). Je kunt er ook nog dingen aan toevoegen als verse kruiden, een kneep Srirachasaus of wat jij maar lekker vindt.

Laat de bruine bonen en mais uitlekken en meng door elkaar.

Laat de tofu uitlekken en druk het vocht er zoveel mogelijk uit met behulp van keukenpapier. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en verkruimel de tofu in de pan. Voeg het paprikapoeder en kurkuma toe en bak tot het mooi droog is en een beetje lijkt op roerei. Breng nu op smaak met peper en zout. Hiervoor kan ik je aanraden om kala namak te gebruiken, want dit smaakt echt naar eieren, maar als je dit niet hebt, voldoet gewoon (zee)zout. Ook hieraan zou je nog verse kruiden kunnen toevoegen.

Vet de ovenschaal in met een beetje olie. Bedek de bodem met de tortillawraps/ gordita’s (knip ze eventueel bij). Verdeel hierover de tofuscramble en druk goed aan. Giet de helft van de saus hier overheen en één tomaat in plakjes. Scheur twee plakjes cheddar in stukjes en verdeel hier over. Gooi het bonen-maismengsel er bovenop en dek weer af met tortilla’s. Hier overheen gaat de rest van de saus en de andere tomatenplakjes. Verdeel hierover nog twee plakjes cheddar in stukjes.

Zet 20 minuutjes in de oven. Houdt wel even in de gaten of de bovenkant niet te donker wordt. Dek dan de schotel af met aluminiumfolie.

Je kunt er eventueel nog wat sla, jalapenño’s of srirachasaus bij serveren.

 

2 gedachten over “Plantaardige Mexicaanse ovenschotel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *