Kumpir

kumpir

Kumpir? Wat is dat? Ik had ook geen idee toen ik het voor het eerst zag staan. Het bleek een gepofte aardappel, die je op heel veel verschillende manieren kunt vullen. In Turkije is dit een echte fastfoodhap. In Nederland kennen we dit niet zo, maar eerder zag ik dit al in Duitsland en Zweden.

Het wordt niet gefrituurd, dus het is een stuk minder vet dan friet. En, zeker als je het vult met groenten, een stuk gezonder. In Turkije wordt de aardappel vaak gevuld met romige salades, zoals coleslaw en aardappelsalade (voor als je het nog niet genoeg aardappel vindt) als basis. Hier komt veel room bij kijken, dus niet meer zo gezond. Maar hier mijn versie: zeker zo lekker en veel gezonder!

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 4 aardappels van 150-200 gram
  • mais of bonen (kan uit blik)
  • 300 gram spinazie
  • 1 teen knoflook
  • lente-ui
  • 2 tomaten, in stukjes
  • jalapeño’s (optioneel)

Voor de coleslaw

  • 300 gram witte kool, in reepjes gesneden
  • zout
  • scheut appelazijn
  • 2 el vegan mayonaise (ik gebruik Remia Mayolijn)
  • 5 el sojayoghurt
  • bieslook, fijngeknipt

Voor de tzatziki

  • 250 gram sojayoghurt
  • 1 komkommer
  • dille, fijngeknipt
  • munt (optioneel), fijngeknipt
  • 2 tenen knoflook
  • zout en peper

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 250°. Was de aardappelen, maak ze droog en verpak ze per stuk in aluminiumfolie. Doe ze ongeveer een uur in de oven. Schenk een wijntje in, want dit duurt dus wel even.

Maak ondertussen de tzatziki en de coleslaw. Doe de kool in een grote kom en voeg een schepje zout en een flinke scheut appelazijn toe. Masseer en kneed nu het zout en de azijn in de kool. Je zult zien dat de kool zacht wordt en slinkt. Doe vervolgens de rest van de ingrediënten erbij en schep door.

Bak de spinazie tot ie geslonken is en breng op smaak met knoflook, peper en zout.

Prik na een uur een aardappel in om te zien of hij gaar is. Wij hebben niet zo’n krachtige oven, dus bij ons duurde het wat langer.

Aardappels gaar? Ga lekker zitten en schenk je wijn bij. Snijd je aardappel kruiselings in en vul. Lekker hè? Laat je even weten wat je er van vond?

tafel kumpir

Eén gedachte over “Kumpir”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *