Knapperige bakjes gevuld met groente

filodeeg bakjes met groenten.jpg

Soms lijkt het net of ik in een week een bepaald thema heb. Terwijl het eigenlijk op puur toeval berust. Zo had ik vorige week Marokkaanse gerechten en heel veel abrikoos op het menu staan. En deze week lijkt het thema opeens ‘bakjes’. Gister had ik bakjes voor het ontbijt en vandaag bakjes als avondmaaltijd. Waarschijnlijk niet echt toeval, maar iets wat dan in mijn hoofd blijft zitten zonder dat ik me er bewust van ben. Normaal gesproken zou ik het helemaal niet opgemerkt hebben, maar nu wel doordat ik het allemaal opschrijf. Best grappig eigenlijk!

Maar goed, bakjes als avondeten dus! Wat je je daar bij voor moet stellen? Super lekkerrrrre knapperige bakjes met een soort ratatouille. En zo kom je ook nog eens makkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid groenten!

Ik maakte dit gerecht op een gewone doordeweekse dinsdagavond. Maar het ziet er zo feestelijk uit, dit is ook leuk om te serveren met een etentje!

 

Voor 2 personen

Wat heb je nodig?

  • 1/2 pak filodeeg
  • 1 aubergine, in lange plakken
  • 1 courgette, in langen plakken
  • 1 paprika, in repen
  • 2 rode uien, in ringen
  • 400 gram pruim tomaatjes
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • vegan pesto
  • garnering zoals bijvoorbeeld: olijven, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, stukjes geroosterde paprika

Hoe ga je te werk?

Ontdooi het filodeeg. Verwarm de oven voor op 200°C.

We gaan eerst de groenten grillen. Ik heb dat tussen een panini ijzer gedaan, dus als je die hebt: dat gaat het makkelijkst. Maar je kunt het ook in de grillpan of in de oven doen. Als je de aubergine, courgette, paprika en ui hebt gegrild doe je het samen met de tomaatjes in een grote ovenschaal en zet het onderin de oven.

Nu gaan we de filodeegbakjes maken. Leg een half vel filodeeg neer en bestrijk het met pesto. Leg daar de andere helft een beetje gedraaid op, zodat de puntjes uitsteken. Leg het over iets heen op een bakplaat. Bijvoorbeeld een ovenschaaltje (vet deze dan wel eerst even in). Ik had geen ovenschaaltjes, dus ik siliconenvormpjes omgekeerd op elkaar gezet (zie foto). Maak zo vier bakjes. Zet ze 7 minuten in de oven.

collage bakjes.JPG

Haal de bakjes en de groenten uit de oven en schep de uitgeperste knoflook door de groenten.

Schep de groenten in de bakjes en garneer met wat jij hebt uitgezocht (olijven, kappertjes, zontomaatjes, geroosterde paprika)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *