Gado gado voor ‘Tattas’

gado gado.JPG

Tatta’s, Blanda’s, Bakra’s…We hebben nogal wat bijnamen in Indonesië en Suriname. Allemaal niet erg vleiend bedoeld natuurlijk, maar ach, daar zitten we niet mee toch? Tatta betekent aardappel, dus leek me wel toepasselijk.

Door de pindasaus krijgt deze ovenschotel meteen dat gado gado-tintje. Wij kiezen tegenwoordig voor de meer natuurlijke pindakaas. En daarmee bedoel ik de pindakaas die je eerst even moet doorroeren voor gebruik (er ligt een klein beetje olie bovenop). Dit omdat de potten van bijvoorbeeld Calvé transvetten bevatten en die schijnen niet goed voor hart en bloedvaten te zijn. En om over palmvet en het regenwoud nog maar te zwijgen…
Bij onze supermarkt (Deen) hebben ze tegenwoordig een pindakaasmachine staan. Die maalt de pinda’s ter plekke voor je in een potje.

Ik gebruik in dit recept broccoli, maar je zou ook sperziebonen, of kousenband kunnen gebruiken. Dat is misschien zelfs nog wel wat gado gado-achtiger.

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 800 gram vastkokende aardappels
  • 1/2 grote ui
  • 500 gram broccoli
  • 1/2 spitskool
  • 125 gram taugé
  • 1 komkommer

Voor de pindasaus

  • 1/2 grote ui
  • 4 el pindakaas
  • 100 ml kokosmelk
  • scheut sojasaus (zoute)
  • 2 el sambal
  • 4 tenen knoflook
  • water

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 200°. Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Snijd de aardappelen in dikke plakken (ze hoeven niet geschild te worden). Kook ze 8 minuten voor en laat daarna goed uitlekken.

Maak ondertussen de pindasaus. Verhit een klein beetje olie in een steelpannetje en fruit de gesnipperde ui. Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en roer goed door. Doe dan de sambal en sojasaus erbij en pers de tenen knoflook er boven uit. Roer er wat water door tot het de juiste dikte heeft.

Snijd de broccoli in roosjes en de andere helft van de ui in halve ringen. Kook de broccoli en ui ongeveer 3 minuten voor in licht gezouten water. Laat goed uitlekken.

Doe de aardappels, pindasaus en het broccoli-uimengsel in een grote ovenschaal en schep om. Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven.

Snijd ondertussen de spitskool in hele dunne reepjes en de komkommer in stukken.

Schep, als de schaal uit de oven komt, de taugé er doorheen. Serveer met de spitskool en komkommer. Eventueel kun je er nog wat ongezouten pinda’s en gefrituurde uitjes overheen strooien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *