Dahl Bhat met spinazie en kokos

Dahl is een traditioneel gerecht uit India, maar wordt ook in omliggende landen van India veel gegeten. Dahl betekent eigenlijk ‘gebroken peulvrucht’. En de toevoeging bhat geeft aan dat het met rijst wordt gegeten.

Dahl is een perfect gerecht als je geen dierlijke producten eet, omdat het heel eiwitrijk is. Ik maak deze dahl van rode linzen en voeg er kokos aan toe. Dat is een super lekkere combi.

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

Voor de dahl

  • 200 gram rijst
  • 325 gram rode linzen, afgespoeld
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 5 curryblaadjes (optioneel)
  • 1 kaneelstokje, doormidden gebroken
  • 1 el kerriepoeder
  • 2 handjes diepvriesdoperwten

Voor de groenten

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 5 el kokosrasp
  • 1 el mosterdzaad
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes
  • 300 gram verse spinazie

Hoe ga je te werk?

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Doe alle andere ingrediënten voor de dahl, behalve de doperwten, in de pan en breng het aan de kook. Roer af en toe even door. Voeg water toe als het te droog lijkt te worden.  Laat het zeker 15 minuten koken of tot  de linzen zacht zijn. Voeg dan de doperwten en zout en peper toe. Het is belangrijk dat je bij het koken van linzen zout pas op het eind toevoegt, anders kunnen ze hard en taai worden.

Ga nu verder met de groenten. Verwarm een klein beetje olie in een grote koekenpan en fruit de ui. Je kunt er eventueel wat zout aan toevoegen, daardoor wordt de ui sneller zacht. Als de ui glazig is, voeg je de knoflook, mosterdzaad en kokosrasp toe. Bak dit tot de kokos lichtbruin is en lekker ruikt.

Schep het kokosmengsel uit de pan en bak dan de paprika en spinazie. Als de spinazie geslonken is giet je het vocht af en voeg je alles weer bij elkaar. Breng het op smaak met zout en peper en eventueel een scheutje citroensap.

Serveer de dahl met de rijst en de groenten. En dahl eet je traditioneel met je handen. Mag, maar hoeft niet hoor! 🙂

dahl bhat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *