Burger Broodjesbar – Zoutsteeg Amsterdam

Op een maandag had ik afgesproken in het centrum van Amsterdam. Een plek waar ik bijna nooit kom, alleen als mijn vriendin uit Amersfoort een dagje naar Amsterdam komt (En om pannenkoeken te serveren natuurlijk). Dan gaan we samen lunchen en de rest van de dag alleen maar winkelen!

Ik ken deze vriendin al bijna mijn hele leven. We zaten samen in groep 1 en daar werden we vriendinnen. Nu, 32 jaar later, zijn we nog steeds vriendinnen 😲 Best wel bijzonder, vind je niet?

We hadden al om 10.30 afgesproken dus we gingen eerst maar een koffietje drinken. Gelukkig bleken ze bij De Burgerij toch sojamelk te hebben, al werd ons eerst verteld van niet. Na twee lauwe cappuccino’s (‘het kan echt niet warmer, dan verbrandt de sojamelk’) besloten we maar de stad in te gaan. Maar ja, het was uitverkoop. Dus we waren niet meer te stoppen. Het werd twaalf uur, het werd één uur, het werd twee uur. Uiteindelijk om half drie, toen we beiden een beetje duizelig van de trek waren, moest er iets gezocht worden om te eten. Lastig als je om het Damrak staat. Veel verder dan pizza, vlees en gefrituurde rotzooi kom je daar niet. Zelfs de McDonalds bleek geen veggie burger te verkopen.

In een zijstraat (Zoutsteeg, naast Bakkerij De Waal) spotte mijn vriendin een patatzak als uithangbord. Ach ja, dan maar een patatje eten. Het tentje kwam me bekend voor. Hier bleek vroeger Van Den Berg’s Broodjesbar te zitten. Helaas voor meneer Van den Berg redde hij het niet meer door het toerisme , en had hij had ook wel de leeftijd om te stoppen. Nu is het zaakje overgenomen door iemand die er nog steeds broodjes verkoopt, maar met name burgers en friet (blijkbaar sluit dat beter aan bij toeristen). Overigens heeft deze man/ jongen heel slim alleen Van De Berg op het raam vervangen door Burger. Waardoor er nu staat: Burger Broodjesbar – anno 1984 -.

vegaburger.jpg

Toen ik keek of ze misschien een vegaburger zouden hebben, zag ik tot mijn blijdschap onderaan het lijstje een vegetarische burger staan! Joepie! Geen idee wat ik moest verwachten en of het ook een vegan burger zou zijn. Maar ik bestelde hem gewoon.
Het was eventjes wachten want de beste jongen stond in zijn eentje en voor ons was een groepje van 6 toeristen die een stapel hamburgers hadden besteld. Maar dat gaf niet, want we zaten gezellig te kletsen bij het barretje aan het raam.

Toen mijn burger kwam was ik echt verbaasd! Dit had ik niet verwacht in een klein onooglijk tentje in een steegje. Voor €6,- kreeg ik een heerlijk broodje met sla, tomaat, gegrilde courgettes, aubergine, portobello, tomaat, rode ui en augurk. Oh ja, ook nog een heerlijke saus, die naar alle waarschijnlijkheid niet vegan was.

Dus mocht je ooit in de buurt van het Damrak zijn en trek hebben in een snelle hap, ga zeker even hier langs! Daar krijg je geen spijt van.

biertje-en-cs.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *