Asperges op Vlaamse wijze (vegan)

asperges.jpg

Ik ben echt gek op asperges. Vroeger aten we in het voorjaar soms elke week wel een keer asperges. Ook ouders en schoonouders zijn er gek op. Dus daar werden we ook regelmatig uitgenodigd om asperges te komen eten. Maar ja, asperges vind ik toch het lekkerst met een eitje en een plakje ham. Dus sinds we zoveel mogelijk plantaardig eten, hebben we haast geen witte asperges meer gegeten.

Maar opeens bedacht ik me hoe gek dat eigenlijk was. We eten toch regelmatig tofu roerei. (Zeker nu ik kala namak heb ontdekt) En ook zijn er plantaardige vleeswaren en boter verkrijgbaar. Ik heb het geprobeerd en het is echt heel geslaagd geworden! Het idee voor het sausje heb ik overigens van mijn schoonfamilie. Die eten de botersaus altijd met honing en tijm erin (super lekker!)

Voor 2 personen

Wat heb je nodig?

  • 1 kg witte asperges
  • 500 gram ongeschilde krieltjes
  • vegetarisch broodbeleg (ik gebruikte de boterhamworst van Tivall, maar deze is niet vegan. De vegetarische slager heeft wel vegan boterhamworst)
  • tuinkruidenbouillon

Voor de boter-tijmsaus

  • 40 gram plantaardige boter (ik gebruikte Becel met walnootolie)
  • een paar takjes tijm, de blaadjes er af gerist
  • flinke kneep agavesiroop (of honing, maar dit is niet vegan)

Voor de tofu roereieren

  • 220 gram firm tofu
  • 1/2 tl kurkuma
  • kala namak (als je hebt, anders gewoon zeezout)
  • versgemalen peper
  • verse peterselie

asperges koken.JPG

Hoe ga je te werk?

Kook eerst de krieltjes in 20-25 minuten gaar, of volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Zorg ondertussen ook dat de tofu mooi droog wordt door hem na het uitlekken te omwikkelen met keukenpapier en er iets zwaars op te leggen.

Schil de asperges. Breng water met tuinkruidenbouillonpoeder (of -blokje) aan de kook en kook de asperges ongeveer 15 minuten. Check wel af en toe, door er met een vork in te prikken.

Maak ondertussen de boter-tijmsaus. Smelt de boter in een pan en voeg de tijm en agavesiroop naar smaak toe.

Tot slot maak je de tofu roereieren. Verhit een scheutje olie verkruimel de tofu in de pan. Bak het een paar minuten en voeg de kurkuma toe. Zorg dat overal ongeveer evenveel kurkuma zit. De kurkuma is alleen bedoeld voor de kleur, niet voor de smaak. Breng het nu op smaak met de kala namak (of zeezout), peper en peterselie.

Leg de plakjes boterhamworst mooi op het bord met de asperges en leg het tofu roerei over de asperges. Serveer de aardappeltjes en de saus erbij.

asperges van boven.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *